English version

Wat te regelen?

Kraamzorg
Kraamzorg draagt bij aan een goed verloop van je kraambed. De kraamverzorgster doet elke dag controles bij jou en je baby. Ook helpt ze in het huishouden en bij het verzorgen van de baby. Voor kraamzorg moet je jezelf vóór de 16e zwangerschapsweek laten inschrijven. Informatie hierover krijg je tijdens het intakegesprek.

Erkenning van het kind
Wanneer jij en je partner niet getrouwd zijn en jullie willen je baby de achternaam van de vader geven, dan moeten jullie dit in de zwangerschap regelen bij de gemeente. Je partner moet jullie baby dan erkennen.

Zwangerschapsverlof
Wanneer je een baan hebt heb je recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Dit kun je opnemen vanaf 6 weken voor de bevalling tot maximaal 4 weken voor de bevalling. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je aan je werkgever melden dat je zwanger bent. Deze zal je waarschijnlijk vragen om een zwangerschapsverklaring. Je kunt die verklaring krijgen bij je verloskundige.

Geboorteaangifte
De vader moet jullie baby binnen 3 werkdagen na de geboorte aangeven bij de gemeente waar het kind geboren is. Neem een legitimatiebewijs mee. Wanneer jullie getrouwd zijn kunnen jullie je baby ook laten bijschrijven in het trouwboekje.

Verzekering
Jullie baby moet verzekerd worden voor ziektekosten. Dit moet op de polis van de meest verdienende ouder. Neem na de geboorte daarover contact op met jullie ziektekostenverzekeraar.

Kinderopvang
Er zijn verschillende mogelijkheden van kinderopvang zoals een oppas, gastouders of een kinderdagverblijf. Een kinderdagverblijf heeft vaak lange wachttijden. Laat je daarom al tijdens de zwangerschap inschrijven als je al snel na de geboorte gebruik wilt maken van deze opvang.