Wanneer ben ik uitgerekend?

Je kunt je vermoedelijke bevallingsdatum uitrekenen door bij de eerste dag van je laatste menstruatie 40 weken ofwel 280 dagen bij te tellen. Deze regel geldt alleen wanneer je een regelmatige menstruele cyclus hebt van 28 dagen en al meer dan 3 maanden geleden gestopt bent met de pil. Om de precieze uitgerekende datum te bepalen wordt er in het begin van je zwangerschap een echo gemaakt.

Eerste controle

De eerste controle vindt meestal plaats tussen de 8e en 10e week van je zwangerschap. We doen dan een intakegesprek. Tijdens deze intake worden allerlei zaken met je besproken, zoals je ziektegeschiedenis en die van je familie en partner, je eventuele eerdere zwangerschappen, de uitgerekende datum wordt berekend en tenslotte worden de controles gedaan, zoals een bloeddrukmeting. Ook wordt voor de eerste keer naar het hartje van je baby geluisterd. Je kunt vragen stellen en je krijgt alle informatie over zaken die voor jou en je partner van belang zijn. Na deze controle wordt een eerste echo gemaakt en wordt in het ziekenhuis bloed geprikt. Dit wordt getest op je bloedgroep en rhesusfactor, irregulaire antistoffen, lues (een geslachtsziekte), hepatitis B (leverontsteking) en HIV.

Misschien heb je al vóór de eerste controle allerlei vragen. Neem dan gerust contact op. Doe dit ook als je bloedverlies hebt in het begin van je zwangerschap.

Neem tijdens je eerste controle je legitimatiebewijs en je verzekeringspasje mee.

Vervolgcontroles

Tijdens de vervolgcontroles wordt de bloeddruk gemeten en geluisterd naar het hartje van de baby. Er wordt gecontroleerd of je kindje goed groeit en vanaf ongeveer 28 weken is het mogelijk de ligging van de baby te bepalen. Natuurlijk wordt ingegaan op vragen die je hebt. Ook krijg je adviezen en aanvullende informatie over bijvoorbeeld een gezonde levenswijze.

De frequentie van de controles:

  • 11e-24e week: om de 4 weken;
  • 24e-30e week: om de 3 weken;
  • 30e-36e week: om de 2 weken;
  • vanaf 36 weken: elke week.
  • Zonodig vaker.

Tip: schrijf eventuele vragen op een briefje zodat je ze niet vergeet te stellen tijdens de controle.

Tijdens je zwangerschap wordt bij 12, 20 en 30 weken een echo gemaakt, en mogelijk vaker indien tijdens je zwangerschap blijkt dat dit nodig is.

Wanneer moet ik bellen?

Tijdens de zwangerschap mag je je verloskundige altijd bellen wanneer je vragen hebt of als je ongerust bent. Je moet altijd bellen bij:

  • royaal helderrood vaginaal bloedverlies;
  • minder tot geen leven voelen gedurende één dag (vanaf 28 weken);
  • continue, onverklaarbaar vochtverlies uit de vagina;
  • regelmatige buikkrampen.
  • blaasontsteking

Telefoonnummer: 020-6950997
Bij geen gehoor: 020-6181818
Voor bevallingen of spoedgevallen: 06 – 55 37 37 37